W Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Nowym Mieście nad Pilicą przeprowadzono międzyszkolny konkurs na najładniej udekorowany stół i potrawę łatwą, smaczną i zdrową. Wzięło w nim udział pięć zespołów: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy z Jurek, Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy z Piaseczna, Zespół Placówek Specjalnych z Rawy Mazowieckiej, Zespół Szkół Specjalnych z Grójca, Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy z Nowego Miasta nad Pilicą. Temat przewodni kulinarnych zmagań stanowiło przyjęcie urodzinowe, a dania oraz napoje miały nawiązywać do charakteru imprezy. Konkursowe grupy przygotowały wszystko we własnych pracowniach gastronomicznych, udokumentowały działania krok po kroku i przygotowały prezentacje multimedialne, które dokładnie obejrzało jury. Wyniki oficjalnie ogłoszono 30 marca.
Ponadto, z okazji dziesiątej rocznicy konkursu, zorganizowano warsztaty przeprowadzone przez grójecką restaurację „Staromiejska”. Podczas wspólnego gotowania uczestnicy dowiedzieli się, jak w kuchni zastosować teorię zero waste. Po ugotowaniu tradycyjnego rosołu z pozostałych mięsa i warzyw sporządzili oryginalne pierożki, a także pyszną sałatkę.
Konkurs patronatem honorowym objął Starosta Powiatu Grójeckiego, Krzysztof Ambroziak, a wsparcie przy organizacji okazali: Urząd Miasta i Gminy Nowe Miasto nad Pilicą, Bank Spółdzielczy w Białej Rawskiej, Firma „Folwark” z Jankowic koło Nowego Miasta nad Pilicą, Piekarnia „J. Bińkowska” z Nowego Miasta nad Pilicą. Patron medialny: Mazowiecka TV.